2.2.2014

Koukkuttava puuha

 Kankaanpainanta siis. Tykkään tästä avoseula-ja paperisabluunatekniikasta ja tätä kuviota tehdessäni nappasin muutaman kuvan työn edetessä.  Jos vaikka joku innostuu kokeilemaan myös :)


  Eli ensin valitaan kuva. Tässä pitää ottaa huomioon seulan painoala, että kuva mahtuu siihen, ja kuvion sopivuus sabluunaksi. Tarkoitan että kaikki osat mitkä jää paperille eivat saa olla irtonaisia, muuten ne putoaa pois. Löysin netistä tämän hauvan kuvan ja muutin sen tarkoitukseeni sopivaksi.
Oli muuten aika vaikea hahmottaa mitkä osat lähtee ja mitkä jää ;) Yritin jopa värittää sen :D Kärsivällisyyttä ei  vaan riittänyt. Voi käyttää valmista sabluunaakin toki, niin kuin minä tein tässä.


  Sitten piirretään kuva litoposter-paperille (elävänmallipaperi), joka on kestävämpi kuin tavallinen paperi. Se on aika läpinäkyvää, ei valopöytää tarvita. Enkä todellakaan suosittele käyttää sitä muovikalvoa, sen leikkaaminen on syvältä.


  Ja leikataan askarteluveitsellä. Alustan on syytä olla tosi kova. Vanha leikkuulauta tai vaneripala sopii hyvin. Kokeilin leikata leikkuumatolla ja en tykännyt. Askarteluveitsi uppoaa siihen liian syvälle.


  Tässä on askarteluveitsi. Varo sormia!


  Kolmen tunnin päästä.  :D No ei sentään! Noin puoli tuntia upposi tähän hommaan.


  Tässä seula. Jos kankaanpainanta kiinnostaa, kyllä se vaan kannattaa hankkia, helpottaa hommaa merkittävästi. Sienillä töpöttämällä väriä ei tule tasaisesti (ainakaan mulla), sen sijaan seulalla painattaessa jälki on tasainen, eikä väriä tule kankaan läpi nurjalle. Tai voi seulan itsekin tehdä. Minä ostin valmiin. Seulaa valottamalla saa toki yksityiskohtaisia kuvioita ja sitä on helppo käyttää. Mutta kyllä paperisabluunallakin pääse jo pitkälle.


  Pesty ja silitetty kangas levitetään poydälle ja teipataan kiinni maalarinteipillä. Kurssipaikalla pöytä oli pehmustettu, minä laitoin kankaan alle vaan muutaman kerroksen sanomalehteä, hyvin toimi. Sabluuna teipataan myös maalarinteipillä seulaan. Kursilla opettaja varoitti että teippi ei saa koskea seulakangasta koska liima voi tukkia sen. Jos kaavio on pienempi kuin seula, avoimet alueet pitää peittää paperilla.
Tässä vaiheessa voisi tarkistaa onko kuva oikein päin, varsinkin jos siinä on tekstiä ;) En tehnyt sitä, mutta onneksi on sellainen kuva ettei haittaa. Merkkasin kankaalle haihtuvalla tussilla paidan etukappaleen. Valmiiksi leikkaamista en suosittele. Vaikka mulla se olikin merkattu, kuva tuli kuitenkin vinoon...


  Ehdottomasti ensin kokeillaan koetilkulle. Eli, käännetään seula, laitetaan kankaalle.


  Vaikka teelusikalla levitetään reilusti painoväriä yläreunaan ja raakelilla suht voimakaasti painaen vedetään toiseen reunaan asti. Raakeli täytyy pitää melkein suorassa, sitä ei saa kallistaa liikaa. Sitten jäljelle jäänyt väri nostetaan raakelilla ja varovasti, ettei se vaan tipu kuvan päälle, siirretään takaisin lähtökohtaan. Vedetään toisen kerran. Seula ei saa liikahtaa missään vaiheessa, sitä pidetään tiukasti paikalla toisella kädellä. Sitten seula nostetaan kallistaen pois ja katsotaan mitä tuli. Jos tuntuu että väriä on tullut liikaa, voi kokeilla vetää vain kerran, jos taas liian vähän, niin kolme kertaa. Se riippuu seulakankaan tiheydestä ja kangasväreistä. Jos kaikki ok, voi siirtyä varsinaiselle kankaalle.


  Valmista. Kuvia siis pystyy painaamaan saman tien vaikka kuinka monta. Jos teet sarjatyötä muista lisätä aina väriä tarpeen mukaan.


  Seula laitetaan sivuun ja tarkasti tutkitaan lopputulosta. Mulla nimittäin kävi aikaisemmin niin etten tarkasti katsonut ja huomasin virheet vasta kun seula oli jo pesty. Sitä paitsi en muistanut irrottaa sabluunaa ja se tuhoutui pesussa :/ Eli jos ollaan tyytyväisiä, ylimääräisen värin joka jäi seulaan voi kaavia pois takaisin purkkiin vaikkapa vanhalla pankkikortilla, irrottaa sabluuna ja  pestä seula.


  Seula pestään haalealla vedella ja pehmeällä sienellä. Ja sitä ei todellakaan voi jättää odottamaan koska värit kuivuu nopeasti, varsinkin peittävät! Sitten pestään raakeli ja lusikat ja pankkikortit ;) Seulan voi käyttää taas vasta kun se on täysin kuiva. Puuosat voi kuivata pyyhkeellä, seulakangas hiustenkuivaajalla kylmällä (!) ilmavirralla.


  Kun sabluuna on kuivunut, sen voi käyttää uudelleen.
  Muista silittää valmis kuva silloin kun se on kuivunut! Kangasvärit kiinittyy silittämällä, purkin kyljessa on ohjeet.
  Sabluuna (koko 1, tiheys 28 (sopii tähän teknikaan parhaiten)), raakeli, kangasväri ja askarteluveitsi ostettu Hobby Pointista. Litoposter-paperi ostin kankaanpainanta-kurssin opettajalta.
  Paita kelpäsi. Jee! ;)


39 kommenttia:

 1. Ai noin se tapahtuu! Pakko kyllä kokeilla (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on pakko! :D Ja tämä on helppoa.

   Poista
 2. Hyvät ohjeet, vaikka itse olen käynyt montakin kankaanpainokurssia! Olen tottunut valottamaan seulaa, joten kiitos näistä vinkeistä missä ei tarvitse valoittaa. Olen pitkään miettinyt oman seulan hankkimista, ja ehkä se kannattaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti. Minä tykkään tästä teknikasta, koska painan yleensä saman kuvan vain kerran ja seulan valoittaminen tuntuu liian työläiseltä yhden vaatekappaleen takia. Eikä mulla ole valoitustarvikkeita :)

   Poista
 3. pitäisikin kaivaa kankaanpainovälineet esille, niin kivalta näyttää. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihan hirmuisasti vaivannäöstäsi! Ohjeet ja kuvat ihan huippuluokkaa. Kynnys on kova kokeiluun, vaikka tuota on tullut joskus tehtyäkin. Pitäisi kyllä päästä kurssille! Ja lopputulos on kyllä hieno, niin kuin ne sinun topin pitsitkin. Minusta on aina mielenkiintoista lukea ja katsoa, miten kukin pääseen maaliin. Usein matka on tärkeämpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kursseilla oli kyllä tosi kiva käydä. Menisin mielelään vieläkin kerran. Ja oli myös kiva nähdä mitä muut kurssilaiset saivat aikaiseksi. Tuskin minä mitään seulaa koskaan olisin kokeillut ilman kursseja :)

   Poista
 5. Selkeä ohjeistus ja siisti kuva. Seula on kyllä niin paljon parempi kuin tuputus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on se paljon parempi. Kiitos, Ti!

   Poista
 6. Tuhannesti kiitoksia kun jaksoit tehdä näin hyvän ohjeen!! Tämä kiinnostaa todella paljon. Huippu siisti jälki ja kuvaa voi hyödyntää uudestaankiin, mahtavaa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Kyllä, sen voi käyttää uudestaan. Se ei tietenkään ikuinen ole ja jos kuvassa on paljon ohuita viivoja, niin voi olla vaikea saada sitä kokonaisena seulasta pois. Kuivumisen jälkeen sabluuna on myös kupruinen, voi kokeilla varovasti silittää sen kahden leivinpaperien välissä.

   Poista
 7. Kiitos hyvistä ohjeista! Pitääkin kaivella oma seula naftaliinista ja kokeilla pitkästä pitkästä aikaa :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos selkeistä ohjeista. Ihanan koirapaidan sait tehtyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paita on ollut nyt kaksi päivää peräkkäin päällä ja täytyy sanoa että tykkään itsekin paljon :)

   Poista
 9. Voi eiiiii!!!! Nyt pitää itekki hankkia vehkeet ja kokeilla tätä tekniikkaa. Tässä oli niin hyvät ohjeet ja paidasta tuli niiiin ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Niin. Tietysti tässä rajoittaa se että kuva pitää olla tuollainen sabluuna "siltoineen", mutta silti.

   Poista
 10. Onko munkin nyt pakko hurahtaa TÄHÄNKIN! Ihanan selvät ohjeet! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan on pakko hurahtaa kaikenlaiseen :)

   Poista
 11. Voi miten ihana <3 tosi hyvät ohjeet!

  VastaaPoista
 12. WAU! Tuotakin olis kiva kokeilla joskus...

  VastaaPoista
 13. Pitäiskö munkin? :) Tosi hyvät ohjeet ja hieno paita tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä! Itse olen ihan innossani! :D

   Poista
 14. Vautsi mikä paita, niin siistiä tarkkaa näpertämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään näpertämisestä. Kiitos, Ida!

   Poista
 15. So interesting and simple idea! And very clean.

  VastaaPoista
 16. Tunnustan! Minä se aina tuhraan niiden kontaktimuovien kanssa :). Kiva, kun laitoit näin selkeät ohjeet. Harmittaa, kun en aikataulujen vuoksi voinut mennä kansalaisopiston kankaanpainantakurssille tulevana keväänä, ehkä näiden sinun ohjeiden avulla uskallan joskus kokeilla ihan itseksenikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kurssit olisi kivat. Meillä täällä päin oli aika kiva kurssitarjonta: aamu, ilta ja viikonloppukursseja. Mutta tämä seulalla painanta on kyllä oikeasti helppoa. Kokeile! :)

   Poista
 17. Voi jee! En ole ikinä kokeillut kankaanpainantaa, tai edes väritellyt kangasta kangasväreillä tai tusseilla. Tuo seulakin on ihan outo vaikka jossain hommassa väitän tuollaisen tavanneeni... Mutta nyt iski tunne, että pakko kokeilla! En vaan ole kovin hyvä etsimään netistä mitään kuvia tälläiseen (taikka aplikointiin jne) joten pitänee miettiä mistä kuvia kaivelee.

  VastaaPoista
 18. Hieno paita ja hyvät ohjeet! Osaisitko kertoa mistä tommosta paperia ja seulan saa. Täällä maalla kun on aika huonosti askartelukauppoja ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Esim. tuosta Seriväristä saa tilattua sekä kaaviopaperia että seulaa .

   Poista
  2. Myös Hobby Pointista löytyy seulat ja litoposteri . Tähän paperisabluunateknikkaan sopiva seulan tiheys on 28 ja koko rippuu tietysti kuviosta. Mulla on käytössä koko1.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...